Γιατί οι Εσωστρεφείς Προσωπικότητες Γίνονται Εξαιρετικοί Ηγέτες

«Εσωστρεφής» και «Ηγέτης» δυο λέξεις που βάσει του κοινωνικού στερεότυπου δεν συνδυάζονται στην ίδια πρόταση.  Όμως οι εσωστρεφείς άνθρωποι συγκεντρώνουν μια σειρά χαρακτηριστικών που τους καθιστούν εξαιρετικούς ηγέτες και το μοντέλο διοίκησης που προκύπτει από την προσωπικότητα τους, επιβεβλημένο για τις απαιτήσεις της εποχής.

 

 1. Είναι οξυδερκείς

Η ίδια η λέξη οξυδερκής σημαίνει κοιτάζω έντονα και διαπεραστικά και αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των εσωστρεφών ανθρώπων. Είναι ευφυείς με εξαιρετική ικανότητα να αντιλαμβάνονται πράγματα που για τους περισσότερους περνούν απαρατήρητα. Ακόμα και το βλέμμα τους είναι έντονο και διαπεραστικό.

 

 1. Ξέρουν να κρίνουν χαρακτήρες

Απολαμβάνουν να εξετάζουν και να αναλύουν συμπεριφορές. Έχουν την «ανατριχιαστική» ικανότητα του «μαγνητικού τομογράφου». Επειδή, η παρατήρηση είναι η προσφιλής τους ενασχόληση «σκανάρουν» ανθρώπους αναλύουν συμπεριφορές και διεισδύουν βαθύτερα από τα πρόδηλα. Είναι μάταιο να προσπαθήσεις να τους πείσεις για κάτι που δεν είσαι, το ξέρουν ήδη και σε αφήνουν να παιδεύεσαι.

Επαγγελματικά η αξιολόγηση χαρακτήρων και καταστάσεων είναι εξαιρετικό προσόν καθώς οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις.

 

 1. Παίρνουν καλές αποφάσεις

Η επιτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα των αποφάσεων. Για τους εσωστρεφείς οι καλές αποφάσεις έρχονται αβίαστα καθώς έχουν αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν υπολογίσει όλες τις γνωστές και άγνωστες παραμέτρους.

 

 1. Είναι εξαιρετικοί ακροατές

Είναι εξαιρετικοί ακροατές, επειδή λατρεύουν να μαθαίνουν και μαθαίνουν ακούγοντας. Αντιπαθούν και απορρίπτουν τις «κοινωνικές συζητήσεις» ως ρηχές και ανούσιες. Συγκεντρώνονται όμως και ακούν με προσοχή, όταν οι συνομιλητές τους εκφράζουν αυθεντικά ζητήματα που τους απασχολούν και ενδιαφέρουσες ιδέες. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρακολουθούν χωρίς να σκέφτονται τι θα πουν όσο μιλάει ο συνομιλητής τους.

Η σύγχρονη γενιά εργαζομένων απαιτεί από τους διευθυντές της να την ακούσουν καθώς έχουν την εκπαίδευση, τις γνώσεις, την προσωπικότητα, το ταλέντο και το δυναμισμό να αναλάβει ευθύνες, πρωτοβουλίες και να συμμετάσχει ενεργά στην πρόοδο της εταιρίας της. Η αντίθετη συμπεριφορά τους αποξενώνει και τους απομακρύνει.

 

 1. Υπολογίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν

Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς που είναι παρορμητικοί και πολλές φορές βασίζονται απλά στην τύχη, οι εσωστρεφείς αντιπαθούν τον παράγοντα τύχη και υιοθετούν μια πιο συνετή προσέγγιση απέναντι στο ρίσκο. Όταν οι εξωστρεφείς λένε «Πάμε να το κάνουμε» οι εσωστρεφείς σκέφτονται «Τι θα αντιμετωπίσουμε» και προετοιμάζονται για αυτά.

Είναι προφανές ότι σε ένα επιχειρηματικό σκηνικό που ταλανίζεται από τους υπερβολικούς κινδύνους που είχαν αναληφθεί,  η σύνεση και ο σχεδιασμός αποτελούν σημαντικές αξίες.

 

 1. Φέρνουν τάξη στην αταξία

Μπορεί να απεχθάνονται το ρίσκο, αλλά είναι οι καταλληλότεροι για να διαχειριστούν το χάος. Δεν καταβάλλονται από την αβεβαιότητα και επιμένουν να βρουν λύση ακόμα και όταν αυτή δεν είναι προφανής. Ο Einstein είχε πει «Δεν είναι ότι είμαι τόσο έξυπνος, απλά μένω με το πρόβλημα περισσότερο». Επιπλέον, παραμένουν ψύχραιμοι, αισιόδοξοι και ελέγχουν τις αρνητικές σκέψεις που οδηγούν τους υπόλοιπους στο να τα παρατήσουν.

 

 1. Είναι δημιουργικοί

Τους αρέσει να μένουν μόνοι για να σκεφτούν και να προετοιμάσουν τα σχέδια τους, πράγμα που τους κάνει δημιουργικότερους από το μέσο όρο.

Αυτό τους καθιστά πολύτιμους καθώς χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερους δημιουργικούς ανθρώπους, γιατί ουσιαστικά θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέες λύσεις και τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

 

 1. Σκέφτονται προτού μιλήσουν

Το μεγαλύτερο διάστημα είναι εμφανώς απορροφημένοι στις σκέψεις τους. Είναι άνθρωποι με πολλά ενδιαφέροντα, εύρος γνώσεων και προβληματισμών. Καταφεύγουν στο μυαλό τους για να αναλύσουν τα δεδομένα, να δοκιμάσουν τις ιδέες, τα επιχειρήματα τους και να αντιδράσουν αντίστοιχα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν θα μιλήσουν, εγγυημένα θα πουν κάτι ενδιαφέρον.

Για αυτό, παρά το γεγονός ότι νιώθουν άβολα να μιλήσουν δημόσια, όταν το κάνουν έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να προβληματίσουν δημιουργικά. Στοιχεία απαραίτητα στη διοίκηση ανθρώπων.

 

 1. Φτιάχνουν ουσιαστικές σχέσεις

Οι  εσωστρεφείς είναι κάθε άλλο παρά αυτό που στα αγγλικά αποδίδεται με τον όρο “social butterfly”. Δηλαδή, δε θα φροντίσουν να γνωρίσουν όλους όσους βρίσκονται σε μια κοινωνική εκδήλωση καθώς το θεωρούν επιφανειακό.

Αντίθετα είναι άνθρωποι που χτίζουν βαθιές και ουσιαστικές φιλίες και συνεργατικές σχέσεις. Ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που θεωρούν ενδιαφέροντες και επενδύουν χρόνο και προσπάθεια για να συνδεθούν μαζί τους. Γεγονός που δικαιολογεί και την αντίθεση τους στις απλές συναναστροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εσωστρεφή στελέχη έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν δυνατές και αποτελεσματικές ομάδες συνεργατών, διότι οι σχέσεις τους βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό, αναγνώριση, εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη.

 

 1. Είναι ανεξάρτητοι

Δεν χρειάζονται κανένα να τους υπενθυμίσει, ή επιβάλει τι πρέπει να κάνουν. Το έχουν ήδη σκεφτεί και λειτουργούν ανεξάρτητα με την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει. Επιπλέον, δεν χρειάζονται παρακίνηση ή επιβράβευση έχουν σκοπό και όραμα.

 

 1. Δεν χάνουν το έλεγχο των συναισθημάτων τους

Η εσωστρεφής τους φύση δεν επιτρέπει στα αρνητικά συναισθήματα να εκδηλωθούν ανεξέλεγκτα. Έχουν αναπτύξει τον έλεγχο και τη δύναμη να τα διαχειρίζονται αποτελεσματικά χωρίς να περιπλέκουν περισσότερο μια περιπεπλεγμένη κατάσταση. Ως αποτέλεσμα είναι εξαιρετικοί στη διαχείριση συγκρούσεων.

Επειδή ακριβώς οι επιχειρήσεις αποτελούν μια μικρή κοινωνία, συχνά γίνονται πεδίο συγκρούσεων, διαφορετικών οπτικών, επιδιώξεων και χαρακτήρων. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι αποτελούν το συνδετικό κρίκο και κατευναστικό παράγοντα που υπερβαίνει «μικρότητες», διαφορές και παραμένουν προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα.

 

 1. Είναι προσγειωμένοι

Προσγειωμένοι και όχι ταπεινοί είναι ο χαρακτηρισμός που τους ταιριάζει, διότι έχουν πλήρη επίγνωση του ποιοι είναι. Εξάλλου, περνούν ατελείωτες ώρες στο μυαλό τους και γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες τους, τα επιτεύγματα ή τις αποτυχίες τους. Γεγονός που τους δίνει αυτοπεποίθηση αλλά και μέτρο. Ως αποτέλεσμα δεν μπορείς να τους καταβάλεις υποτιμώντας τους, αλλά ούτε να τους παρασύρεις σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Επιπλέον, οι εσωστρεφείς άνθρωποι με τον ατέρμονα εσωτερικό διάλογο και αναστοχασμό που τους διακρίνει είναι πολύ πιθανό να έχουν αξιολογήσει τα σημαντικά στη ζωή και να μην παρασύρονται στην επίδειξη και τις υπερβολές. Πρόσφατα διάβασα πως ο Warren Buffett μένει στο ίδιο σπίτι 5 δωματίων που αγόρασε πριν από 55 χρόνια για 30.000$. Αντιδιαστέλοντας θυμίζω την απόρριψη και την κριτική για το μοντέλο των Golden Boys.

Πατώντας γερά στα πόδια τους είναι κατάλληλοι να ηγηθούν δημιουργώντας ένα περιβάλλον σταθερότητας και βιώσιμης προόδου.

 

 1. Είναι αξιόπιστοι

Όλα τα χαρακτηριστικά (καλή κρίση, καλές αποφάσεις, σταθερότητα, ανεξαρτησία, λελογισμένη ανάληψη ρίσκου κλπ) των εσωστρεφών ανθρώπων καταλήγουν στο εξής κύριο στοιχείο τους. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι. Είναι οι άνθρωποι που μπορείτε να εμπιστευτείτε με κλειστά μάτια.

Επομένως, οι εσωστρεφείς προσωπικότητες δεν είναι οι ντροπαλοί, απόμακροι και ίσως λίγο περίεργοι τύποι που έχετε δει στις ταινίες. Αυτό είναι το μεγεθυμένο στερεότυπο που εξυπηρετεί την ανατροπή, όταν ο ήρωας γίνεται δημοφιλής και πετυχημένος.

Εσωστρεφείς είναι οι έξυπνοι, αξιόπιστοι, δημιουργικοί ενδιαφέροντες συνεργάτες σας, στους οποίους βασίζεστε για να γίνουν τα πράγματα καλά. Είναι εκείνοι οι διευθυντές που θα καθίσουν να σας ακούσουν, θα σας δώσουν χώρο να εξελιχθείτε, θα φέρουν την τάξη όταν το χάος έχει ενσκήψει, θα πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις,  θα θέσουν γερές βάσεις για την πρόοδο της εταιρίας και θα σας εμπνεύσουν με το πρότυπο τους.

 

Παναγιώτης Μητρούλιας

Executive Coach, Business Training Instructor  

&

Γιάννης Παπαϊωάννου

Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών